Turkiskt bad

Turkiskt bad

Turkiskt bad kallas också för Hamam vilket egentligen är det korrekta ordet. Ett turkiskt bad är som en typ av bastu, i turkisk stil. Denna form av bad har blivit tradition och har sitt ursprung i antikens Rom. De turkiska baden kom att bli en viktig del av vardagslivet. Det blev speciellt viktigt för kvinnorna som annars inte fick röra sig ute i samhället obegränsat. Det var en så stor det av kvinnors liv att om en man förbjud sin käresta att gå till hamam så fick kvinnan skiljas från sin man.

Historian fortsätter

Det turkiska badet finns väl dokumenterat under det ottomanska riket där massörerna stod högt i rang. När man besökte det turkiska badet fick man hela kroppen skrubbad av den så kallade hamammästaren. Sedan tvålades man in, något som hade med att göra att man inte hade rinnande vatten hemma och kunde tvätta sig där. De turkiska baden fick en roll som en form av rituell rening och religion blev en del av de turkiska baden, därför kom baden att ofta placeras nära en moské. I en så kallad hamam är det mellan 40 och 50 grader varmt och i lokalen hålls en väldigt hög luftfuktighet. Detta gör att porerna öppnar upp sig och man kommer att börja svettas, något som man anser har med renlighet att göra. De flesta baden har en kvinnlig och manlig del trots att man inte är naken, som man är i en svensk bastu. I en hamam har man ett skynke för att skyla sig, detta skynke kallas för pestemal.

ottomanska imperiet turkiska badet

Hur ett besök går till

Exakt hur ett besök går till skiljer sig faktiskt åt från hamam till hamam. Men oftast brukar det gå till som så att man börjar med att byta om till badkläder. Sedan brukar man få detta skynke att skyla sig med, det som kallas för pestemal. Då golvet i en hamam är varmt brukar man även få ett par tofflor att ha på sig. Sedan är det dags för en dusch för att tvätta av sig innan man går in i en vanlig bastu, sådana som vi är vana vid. Efter denna bastu går man till ångbastun för att svettas ännu mera. I ångbastun kommer man inte kunna stanna länge. Orsaken till det är att det blir tungt att andas här inne på grund av den höga luftfuktigheten. Efter ångbastun kliver man in i det som kallas för marmorrummet där man lägger sig på en bänk av marmor för att få sin behandling. Behandlingen bestå av skrubbning av kroppen och då porerna har öppnat upp sig på grund av den mycket fuktiga luften så ska man få bort en hel del smuts. Sedan är det dags för sköljning innan det är dags för en skrubbning återigen. Efter dessa avslappnande och renande moment så fås en oljemassage som mjukar upp kroppens muskler och leder. En behandling av denna sort tar cirka en timme och man kommer gå ut från det turkiska badet som en ny människa.

Rasmus