Ölfestival i Tyskland

Ölfestival i Tyskland

Ett besök i Tyskland är aldrig perfektion utan att delta på en äkta tysk ölfestival. Tyskland är nog lika känt för sin öl som för dess massiva firande med ölfestivalerena i oktober. Därför beslutade vi oss för att besöka Tyskland just under oktober.

Och “vi” i detta fall betyder jag och mina fem kamrater som hängt ihop sedan gymnasiet. Vilket nu börjar bli rätt många år, även om vi inte vill erkänna det själva.

Stefan, Henke, Marcus, Ola, Andreas och jag, vi hittar på roliga saker en gång i månaden och då har vi alltid ett öl-lotteri också. Det är ett perfekt sätt för att prova olika ölsorter, det blir lätt att man fastnar på vissa speciella och att man inte vågar gå över gränserna till något nytt. Därför är öllotteriet en höjdpunkt varje månad. Man köper med sig tio öl, endera av samma sort eller alla olika. En del gör sig besväret att beställa öl från olika platser för att komma åt de unika smakerna. Det är på detta sätt som jag hittat mina favoritöl.

Ölresor varje år

Förutom dessa träffar en gång i månaden så gör vi en veckolång resa varje år, med fokus på öl. Men givetvis gör vi mer än bara dricker öl.

På något vis har vi missat eller undvikit Tyskland under många år, kanske för att vi alltid gjort våra resor på “fel” årstid. Men nu hade vi bestämt oss för att besöka ölfestivalerna och inte bara i en stad utan flera. Det blev en lyckad resa så jag ska försöka ge lite tips om olika ölfestivaler där, några av de bästa.

Efter bara min andra öl, ja nog är de stora men inte så stora, så fick jag en extrem huvudvärk. Jag kände igen typen av smärta och visste att det var migrän på gång. Migränmedicinen hade jag glömt på hotellet så jag visste att jag måste skynda mig dit innan migränen började påverka min syn. Mina vänner förstod direkt eftersom de vet att det här kan hända. Jag avböjde sällskap tillbaka och hoppade snabbt in i en taxi.

När jag kom till hotellet tog jag en tablett och lade mig för att vila, det är enda som hjälper, och jag somnade direkt.

Vaknade vid sextiden på kvällen och kände mig mycket piggare, dock inte så pass pigg att jag skulle orka göra vännerna sällskap på någon stökig festival.

Istället beställde jag upp mat till rummet och stannade i sängen resten av kvällen. Det var inte direkt något intressant på tv så jag spelade på mobilen istället. Valde spel på dessa sidor Pokerstarscasino och Betapet som inte har väldigt mycket snabba rörelser. När mina vänner slutligen ramlade in framåt småtimmarna så sov jag redan sen länge. Men dagen efter var jag pigg igen!

Tips om olika festivaler

Ska berätta lite om ölfestivalerna. Låt mig börja med modern till alla ölfestivaler, Münchens Oktoberfest, som traditionellt äger rum från slutet av september till den första helgen i oktober varje år. Här är det gratis entré och ölet flödar på denna enorma 16-dagars festival. Den drar mer än sex miljoner människor från hela världen. Världens största mässa har firat bryggningar av alla nyanser och smaker sedan 1810.

Den näst största och välkända bryggfesten efter Oktoberfest är utan tvekan Stuttgart Beer Festival, som följer efter den större festivalen. Festivalen inrättades av kung Wilhelm för att beteckna slutet på det tyska hungersnödet 1818. Det verkade tydligen lämpligt att matkrisen slutade med en enorm friluftsmarknad, en mässa och massor av öl, över 70 märken för att vara exakt.

Münchens Frühlingfest, eller “Spring Festival”, är en minivariant av Oktoberfest på många sätt. För det första hålls det på samma skäl, Theresienwiese. För det andra består den av samma innehåll, en lockande kombination av öltält, aktiviteter och uppträdanden.

Om du inte kan komma till Tyskland för Oktoberfest i början av oktober, kan du fortfarande ta din um-pa-pa för Bremen Freimarkt, Tysklands äldsta mässa, under de sista två veckorna i månaden. Denna massiva ölfestival, gatuparty och karneval, som grundades 1035, drar cirka 4 miljoner besökare till norra Tyskland.

Parader och marknad

Schützenfest i Hannover är världens största firande med marknad och öl (alltid en utmärkt kombination), körs varje år i juli. Första firandet hölls 1529. Marknaden har runt  5 000 utställare, en massa öltält och en 7,5 mil lång parad som brukar locka 1,5 miljoner åskådare .

Gäubodenvolksfest i Donau-regionen är en jordbruksfestival som först började 1812, Gäubodenvolksfest är en tiodagars festival i augusti som visar upp öl från Straubing-Bogen. De har också en bayersk parad med traditionella kostymer, hästvagnar och naturligtvis ölprovningar.

En annan känd München-ölfest känd för sina lokala hantverk och öl inleder vårsäsongen med en utmaning för lokala bryggerier att producera sin starkaste öl före fastan, naturligtvis i fullständig Bayern-stil.

Så om du gillar hantverk, öl och fest ihopbakat med gamla traditioner så vet du att det är till Tyskland du ska åka.

Rasmus