Härjedalen

Härjedalen

Mitt i avlånga Sverige ligger Sveriges tolfte största landskap med minst befolkning i landet, lite över 10 000 invånare. Härjedalen ligger i Norrland och som i söder gränsar till Dalarna, i öster till Hälsingland och Medelpad, i väster till norska Trøndelag, samt i norr till Jämtland. Det är inte helt oväntat att Härjedalen är en populär turistort för både friluftsliv och vintersport.

Oavsett årstid är Härjedalen alltid lika aktuellt att besöka tack vare sitt magiska landskap med djupa skogar och höga fjäll. Landskapet bjuder på sagolika miljöer som tagna ur en bok, med sitt bergiga och högt belägna landskap. Fyra femtedelar av Härjedalen yta ligger mer än 500 meter över havet samt ett fyrtiotal platser ligger mer än 1000 meter över havet. Den högsta punkten i Härjedalen med sina 1796 meter över havet är Helagsfjället. I Härjedalen finns dessutom landets högst belägna ort Högvålen som ligger 830 meter över havet.

Sveriges enda landskap utan stad

 Härjedalen är det enda svenska landskap som inte har någon stad, men däremot tätorter eller samhällen. Största samhället är Sveg, men här finns även orter som Hede, Funäsdalen, Lillhärdal, Norr-Hede, Ulvkälla samt Vemdalen.

Klimat

Härjedalen

 Eftersom Härjedalen ligger mitt i landet så är det även så kallat inlandsklimat här, vilket innebär stora skillnader mellan varmare somrar och kalla vintrar. Det är faktiskt under vintern som temperaturen skiftar som minst, då det kallaste området är mellan tätorterna Hede och Funäsdalen. Där mäts en medeltemperatur vintertid kring -12 till -13 grader celsius under högvinter. Under sommartid är det större skillnader i temperatur, där medeltemperaturen ligger på snitt 14 grader i östra Härjedalen, Älvros socken. Men ju högre upp man befinner sig, desto mer avtar också temperaturen. Därför är det viktigt att klä sig efter aktivitet och säsong.

Sevärdheter och turism

 Som nämnt ovan så är Härjedalen en populär ort att besöka oavsett årstid, tack vare sitt magiska landskap och breda utbud av sevärdheter. Ca 500.000 turister besöker Härjedalen varje år, lika många vintertid som sommartid. Hit kan man åka själv, med hela familjen eller varför inte boka in en konferens med jobbet för att blanda nytta med nöje. Tänk att kunna vandra längs porlande bäckar med vatten så klart att man kan släcka törsten, bestiga höga fjäll och se ut över ett landskap som aldrig tycks ta slut. Eller varför inte ta en dagstur på skidor och njuta av en paus med en kopp varm choklad eller kaffe, delta i ett cykellopp med sina vänner eller rida ut på en fjälltur till häst i nyfallen pudersnö. Det finns oändliga möjligheter och mycket som arrangeras för turismen, även kurser för den som är intresserad av att lära sig mer och kanske börja engagera sig mer i friluftsliv.

Härjedalen camp

 Viktigt att tänka på om man ger sig ut själv dock är att vara väl förberedd. Man behöver som turist se till att vara påläst om aktiviteten man vill göra och skaffa rätt utrustning. För den som inte vill exempelvis tälta så finns möjligheten att hyra stugor eller att bo på fjällstation.

Rasmus